İnovasyon

İnovasyon Yapmak… Ama Nasıl?

İnovasyon Yapmak… Ama Nasıl?

İnovasyon belki de son 10 yılda daha önceden hiç bu kadar olmadığı kadar dillere pelesenk olmuş bir kavram olarak hayatımıza girmiştir. “İnovasyon hayatımızın olmazsa olmazı”, “inovasyon yapmak hayat kurtarır”, inovasyon rekabetin anahtarı” ve daha nice sözler inovasyonun önemini anlatmada ve işletmelerin ayakta kalabilmeleri için bir kilit faktör olarak gösterilmede etkili olmuştur.

İnovasyon yapmak, yeni bir ürün geliştirme yanında, yeni bir üretim yöntemi geliştirme, yeni bir pazar açılımı yapma veya hizmet kalitesinde ciddi iyileştirmeler gibi birçok faaliyetin sonucudur. Bu süreç doğru yönetilemediği takdirde inovasyon başarısızlıklarla sonuçlanabilir.

İnovasyon yapma sürecinin doğru yönetilebilmesi için öncelikle kurumsal kültürün inovasyon kültürüne uygun yapıda işletilmesi ve işletme stratejik planlarının bu doğrultuda hazırlanıp uygulanması gerekmektedir. İnovasyon yapma sürecinin doğru ve etkin bir şekilde sürdürülmesi öncelikli olarak kurumsal paydaşların fikir ve önerilerini önemsemek, ast veya üst çalışan farkı gözetmeksizin her kesimin fikirlerini değerlendirmek, analiz etmek ve iyi fikirlerin doğru iş modelleri ile bütünleştirilmesi ile mümkün olmaktadır. Fikirlerin değerlendirilip, tartışılmadığı; problemlere çözüm aranmadığı ve günü kurtarmaya yönelik çözüm önerilerinin yapıldığı bir ekosistem ile bir işletmenin sağlam temellere oturtulması oldukça güçtür.

Bugün inovasyonda ciddi atılım sağlamış işletmelerin önemli bir bölümünün başarısı öncelikli olarak çalışan ve müşterilerinin sesi olabilmeyi başarabilmesinden gelmektedir. Öncelikli ve etkin paydaşların fikir ve önerilerini önemseyen ve bunu kurumsal inovasyon kültürü ile birleştirebilmeyi başaran bir işletmenin hiçbir zaman geriye gitmesi düşünülemez. Bunun için aşağıda belirtilen şu birkaç adımı uygulamanız inovasyon yapmak konusunda size büyük katkılar sağlayacaktır.

Gelin Birlikte İnovasyon Yapalım!

İnovasyon yapmak konusunda açık inovasyonun da temel felsefesi olan “gelin birlikte inovasyon yapalım” yaklaşımı günümüz bilgi ve iletişim teknolojilerinde geçerli olan en doğru inovasyon yaklaşımlarındandır.

İnovasyona giden yolda işletmenizin karşılaştığı sorun ve ihtiyaçlara yönelik en iyi çözüm fikri ve iyileştirme önerileri sadece 3–5 kişinin karar vereceği bir yapıda kısa sürede tıkanır. İşletmenizi bilen, tanıyan ve işletmenize katkı sunabilecek ne kadar çok kişiye ulaşabilirseniz, o kişilerden sizin göremediğiniz birçok pencereden yeni iş modelleri toplayabilmenizi sağlayabilirsiniz.

İşletmelerin pazarlama, üretim ve insan kaynakları gibi temel işletme faaliyetlerine yönelik birçok çalışma grupları ve alt yönetim grupları mevcuttur.İnovasyonu Kurumsal Kültür Haline Getirin!

Bu çalışma ve yönetim gruplarına ar-ge biriminizden ayrı olarak bir de inovasyon kurulu ekleyin. İnovasyon kurulunuzun işletmenizin inovasyon faaliyetlerine yönelik karar alması, paydaşlardan fikir ve önerler toplanması, performans, motivasyon ve teşvike yönelik sistemlerin kurulması ve inovasyon projelerinin yürütülmesi aşamalarını yürütmesini sağlayın.

Doğru İnovasyon Yapmak İçin İnovasyon Yönetim Yazılımlarını Kullanın!

P&G, Starbucks, Dell, Samsung ve Coca-Cola gibi farklı alanda faaliyet gösteren firmaların inovasyon yapmak için açık inovasyon platformları ve fikir yönetim sistemleri olarak adlandırılan inovasyon yönetim yazılım veya platformlarını kullanmaları başarılarında ciddi etkileri olmuştur.

innoCentrum tarafından sunulan innoCentrum® Enterprise Kurumsal İnovasyon Yönetim Yazılımı şu 3 temel alanda etki etmektedir:

  1. Ürün ve Hizmetler: Kurumsal İnovasyon Yönetim Yazılımı, işletmelerin ürün ve hizmetlerini iyileştirme ile yeni ürün ve hizmet geliştirmelerine yardımcı olacak emek bazlı kaynak kullanımında önemli bir girdi sunar.
  2. Süreç: Kurumsal İnovasyon Yönetim Yazılımı, bir işletmenin işlevselliği ve kurumsal üretkenliğini artıracak fikir ve öneri kaynaklarını sunar.
  3. Pazar: Kurumsal İnovasyon Yönetim Yazılımı, pazara sunacağınız yeni ve/veya geliştirilmiş iş modelleri ile ilgili olarak karar vermenizi kolaylaştıracak fikir değerlendirme, anket ve proje portföy yönetim fonksiyonlarını bir arada sunar.

Kendinizi Küçümsemeyin!

Sadece büyük ve kurumsal işletmeler inovasyon sürecini başarılı bir şekilde uygulayabilir diye bir kaide yoktur. Küçük ve orta büyüklükteki işletmeler de inovasyonu sürdürülebilir kılabilir. Sonuçta inovasyon, ar-ge gibi yoğun kaynak kullanımına bağlı maliyetli bir süreçten ibaret değildir. Artırımsal inovasyonu ve yukarıda bahsetmiş olduğumuz aşamaları çok rahatlıkla işletmelerinize uygulayabilirsiniz. Ayrıca kamu kurum ve kuruluşlarında da inovasyon yapmak en az özel sektör kadar elzemdir. Bunun için kamuda inovasyon kaynağımızı okumanızı öneririz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir