Yeni Nesil Fikir Yönetim Süreci ve Kurumsal İnovasyon Yönetim Platformu

İnovasyon süreci, yenilikçi fikirlerin geliştirilmesi, olgunlaştırılması, seçilmesi ve bu fikirlerin uygulanması aşamalarını kapsamaktadır. Bu süreç sistematik bir temelde yürütülmelidir. Problem analizi, fikir geliştirme ve yenilikçi ürün tasarımına ilişkin pek çok inovasyon araç ve tekniği bulunmaktadır. Bu tekniklerin her biri inovasyonun yönetimi ve başarısında önemli hızlandırıcı mekanizmalardır. Bununla birlikte, işletmelerin inovasyon faaliyetlerini sürdürülebilir kılması için inovasyon süreçlerinin tanımlanması, haritalanması, ve her çalışanın inovasyon süreçlerine katkı sunacak rollerinin ortaya konması gerekmektedir.

İnternet teknolojileri ve mobil cihazların yaygınlaşması ile birlikte geleneksel fikir ve inovasyon yönetim süreçleri de dijitalleşti. Böylelikle hem değişen müşteri beklentilerini daha iyi karşılayan hem de yeni işlevler sunabilen kurumsal inovasyon portalları kullanılmaya başlandı. Türkiye’nin ilk ve en kapsamlı kurumsal inovasyon yönetim yazılımı olan innoCetrum Enterprise gibi Kitle Kaynak (Crowd Sourcing) ve Açık İnovasyon(Open Innovation) platformları bu noktada kuruluşları önemli ölçüde desteklemektedir.

Peki innoCentrum Enterprise, inovasyon yönetiminde sizlere nasıl yardımcı olur:

1. Çalışanların örtük bilgisini açığa çıkararak değer odaklı çıktıların oluşmasını sağlıyor. Bu durum da çevik ekiplerin ve çapraz fonksiyonel takımların yapısını destekliyor.

2. Çalışanlardan ve dış paydaşlardan sadece fikir ve öneriler toplamıyor; bu fikir ve önerilerin yenilikçi uygulamalara dönüşmesine kadar inovasyon sürecinin her evresini (olgunlaştırma, fayda-maliyet analizi, karar analizi, seçme, projelendirme ve uygulama) destekliyor.

3. İnovasyonu sadece inovasyon, kalite, ar-ge ve süreç iyileştirme gibi departmanların işi değildir ve tüm çalışanların inovasyon süreçlerine katkı sunmasını sağlar.

4. Çalışanların inovasyon faaliyetlerine tam katılımı için sistematik bir teşvik ve oyunlaştırma yapısı sunuyor. Sadece fikir gönderenlere değil, fikrin farklı aşamalarında mentor, uzman, uygulayıcı gibi farklı inovasyon rollerindeki çalışanlara performans ve ödül sistemi sunuyor.

5. Hem artırımsal inovasyonlar hem de kurum içi girişimcilik mekanizması ile yıkıcı ve radikal inovasyonların ortaya çıkmasını sağlıyor.

6. Tüm çalışanların inovasyona katkı sağlaması ve böylelikle kendilerini gerçekleştirmeleri sayesinde, paydaşların kurumsal aidiyeti artıyor.

7. Sadece çalışanlar değil bayi ve tedarikçiler gibi tüm iç ve dış paydaşların inovatif potansiyellerinin açığa çıkması, böylelikle kalabalıkların, kitlelerin gücünden ve bilgeliğinden faydalanıyor.

innoCentrum Kurumsal İnovasyon Yönetim Platformu, fikir ve öneri sistemi, hızlandırma programı, kurum içi girişimcilik mekanizması ve açık inovasyon yarışmalarını destekleyen modül ve işlevleri sayesinde kuruluşlarda yarı yapılandırılmış sistematik bir inovasyon sürecinin oluşturulmasını sağlıyor. Bu yapının oluşturulması sürecinde yenilikçi fikirler, aşağıdaki şekilde görüldüğü üzere, pek çok aşamadan, farklı rollerin katkıları ile geçerek yenilikçi projelerin ortaya çıkması sağlanıyor. Platform bir yazılımın ötesinde kuruluşlara inovasyon yol haritalarının doğru kurgulanmasını sağlıyor.

kurumsal inovasyon sürecini anlatmak
innoCentrum Enterprise Kurumsal İnovasyon Yönetim Platformu

Tüm bu süreç ve platform kuruluşlara tabi ki inovasyon sürecinin doğru yönetilerek başarılı ve yenilikçi uygulamaların sürdürülebilir bir şekilde elde edilmesini sağlıyor. Böylelikle:

  • Kurum içi özgün ve yenilikçi fikir sayısında artışa;
  • Yenilikçi ürün ve servislerin ihracattaki oranında artışa;
  • Yenilikçi proje sayılarında artışa;
  • Fikri mülkiyet hakları portföyünde artışa;
  • TÜBİTAK ve AB Proje başarılarında artışa;
  • Değer odaklı faaliyetlerin artışına;
  • Yenilikçi uygulamalardan elde edilen gelirde artışa olanak tanıyor.

Yazarlar:

Dr. Bülent Gümüş

Dr. Ahmet Çubukcu

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir