İnovasyon ve inovasyon yönetimi, üzerinde çok fazla eğitim programlarının olmadığı, sistematik bir bakış açısının sunulmadığı ve farklı branşlarda farklı bakış açılarının oluştuğu bir alandır. Son zamanlarda ise özellikle inovasyon teknikleri, inovasyon kültürü, inovasyon yönetimi ve yeni ürün geliştirme üzerine birçok farklı araç, yöntem ve teknik, inovasyon yöneticileri ile başta ar-ge ve süreç iyileştirme uzmanlarına sunulmaya başlamıştır.
Bu tekniklerden bazıları çok popülerleşerek sektörde uygulamalarını görmek mümkün olmaya başlamıştır. Şunu unutmamak lazım ki, hiçbir inovasyon tekniği tek başına inovasyon yol haritasında işletmeleri başarıya ulaştırmada kâfi değildir. Bununla birlikte her inovasyon tekniği inovasyon sürecinde ciddi kazanımlar sağlamaktadır. Önemli olan nokta ise hangi inovasyon tekniğini hangi aşamada kullanmak gerektiğini bilmekten geçmektedir.
Bu yazımızda yüzlerce araç ve teknik içinde inovasyon yöneticilerine yol gösterecek ve ciddi kazanımlar sağlayacak olan bazı inovasyon teknikleri özetlenmeye çalışarak özellik inovasyon ve yeni ürün geliştirme sürecinde bu inovasyon teknikleri hangi aşamalarda kullanılabileceği sunulmaya çalışılmıştır.
1. İnovasyon Yarışmaları ve Fikir Yönetim Yazılımları
Çalışanlar, müşteriler, tedarikçiler ve dış uzmanlar, farklı perspektifler kazanmak, yeni ürün, hizmet ve fikirler geliştirmek ve daha iyi bir organizasyonel yapıya kavuşmak için inanılmaz kaynaklardır.
Bu yüzden bu yöntemi inovasyon sürecinin olmazsa olmazı arasına yazabiliriz. Yeni ürün geliştirme sürecinin en zor ve başlangıç aşaması olan Fikir veya daha literatürdeki tabiri ‘Fuzzy Front End (FFE)’ aşamasında bu yarışma ve yazılımlardan kesinlikle faydalanmak gerekmektedir.
2. Design Thinking (Tasarım Odaklı Düşünme)
İnovasyonda insanlara ve tasarıma odaklanmayı baz alan bir yaklaşımdır. Tasarımcının insanların istedikleri ile yapılabilecek şeyleri uyumlu hale getirilmesini; müşteri değeri ve pazar fırsatı yaratan uygulanabilir bir iş stratejisi oluşturmayı sağlayan bir metodolojidir. Ayrıca Design Thinking (Tasarım Odaklı Düşünme) yaklaşımını açıkladığımız ve anlattığımız blog yazımıza buraya tıklayarak erişebilirsiniz.
Tasarım Odaklı Düşünme, tasarımcının insanların istedikleri ile yapılabilecek şeyleri uyumlu hale getirilmesini; müşteri değeri ve pazar fırsatı yaratan uygulanabilir bir iş stratejisi oluşturmayı sağlayan bir metodolojidir. Yeni ürün geliştirme sürecinin başlangıç (FFE) aşamasından konsept geliştirme aşamasına kadar bu yöntemden faydalanabilir. Ortaya küçük bir ürün prototipi veya ürünün görsel çizimleri çıkabilir.
3. Lean Startup (Yalın Girişimcilik)Tasarım Odaklı Düşünce metoduna benzer. Üretime değer katmayan unsurların üretim sürecinden ayıklanması prensibine dayanan ve Toyota Üretim Sistemi olarak da bilinen yalın üretim sisteminden ilham alınarak ortaya konmuştur.
Müşterilerin talepleri doğrultusunda olabildiğince hızlı ve ihtiyacı karşılayan küçük bir ürün ile yola başlamayı öngörür. Bu ürün, bir protototipten daha fazlası ve ihtiyacı karşılayabilecek nitelikte olabileceği için konsept geliştirme sürecinden yeni ürün geliştirme sürecine geçiş bu teknikle başlar. Ortaya çıkan ürün de Tasarım Odaklı Düşünme ile ortaya çıkan prototipten daha kullanışlı ve müşteri ihtiyaçlarını karşılayabilecek nitelikte olabilir.
4. Yaratıcı Fikir Üretme Teknikleri
Bu aşamada birçok inovasyon teknikleri farklı geliştiriciler tarafından farklı zamanlarda önerilmiştir. İnovasyon teknikleri içerisinde popülerlik kazananlardan bazıları SCAMPER, Beyin Fırtınası, Zihin Haritalama ve Altı Şapkalı Düşünme Tekniği gibi teknikler olmuştur.
Bu teknikler, inovasyon ve yeni ürün geliştirme sürecinin FFE aşamasında önemli teknikler olsalar da bilgi ve iletişim teknolojilerinde yaşanan dönüşüm bu aşamada inovasyon yarışmaları ve fikir yönetim yazılımlarını daha güçlü ve etkin kılmaya başlamıştır.
5. Problem Analiz/Çözme Teknikleri
Problem çözme teknikleri kimi zaman inovasyon teknikleri içerisinde yaratıcı fikir üretme teknikleri altında gösterilse de aslında daha çok problemin analizi ve çözümü felsefesine dayanır. FFE sürecinde ağırlıkta kullanılsalar da her süreçte problemler ortaya çıkacağı için bu tekniklerden faydalanılabilir. Bu kısımda Balık Kılçığı Diyagramı (Fishbone), Kuvvet/Güç Alanı Analizi, Ardışık Düşünme Tekniği, Kepner /Trego Analiz Tekniği ve Pareto Analizi gibi teknikler kullanılabilir.
1946 yılında Sovyetler Birliği Patent Ofisi’nde çalışmakta olan Genrich Altshuller ve meslektaşları tarafından, dünya üzerinde o güne kadar var olan yaklaşık 200.000 patentin incelenmesi ve ortak özelliklerine göre sınıflandırılması ile geliştirilen TRIZ metodolojisi ise bu bölümde kullanılabilecek en sistematik yöntemlerden biri olarak gösterilebilir.
Farklı inovasyon teknikleri, inovasyon ve yeni ürün geliştirme süreci içerisine alınabilir. Örneğin sayısal karar verme teknikleri, sürekli geliştirmeye dayalı 5N1K ve PUKO Döngüsü, proje yönetimi ve çevik yaklaşımlar ile özellikle ürün geliştirme aşamasında kullanılabilecek sistematik ürün tasarım metodolojileri (QFD, Aksiyomatik Tasarım, Gürbüz Tasarım vs.) inovasyon yöneticilerinin vazgeçemeyecekleri inovasyon teknikleri içerisinde sayılabilir.
Bu yazımıza ayrıca işletme blog sayfamızdan da erişebilirsiniz.